Græsk køkken! Du skal smage disse specialiteter


 En ferie i Grækenland betyder ikke kun at bo på luksushoteller, tage en dukkert i det klare blå hav og nyde masser af sol, det betyder også at lære lokale specialiteter at kende. Det græske køkken er et sandt mekka for foodies!


En velsmagende forret

En af de mest almindelige forretter i Grækenland er saganaki. Saganaki er lig med en række forskellige retter, alle tilberedt i en lille stegepande med to håndtag. Mærkeligt nok er denne pande ikke græsk, den er af tyrkisk oprindelse, hvor den hedder Sahan.


Den mest almindelige saganaki er stegt ost. Forskellige typer ost bruges til denne forret, herunder fårefetaost og halloumi. Den smeltes til den bobler og serveres derefter med citronsaft og peber. Man spiser det traditionelt med brød.


Andre retter, der tilberedes i saganakien, er rejer og muslinger med blandt andet en krydret tomatsauce.


Græsk kød, indtil du taber

Gyros er en typisk græsk delikatesse afledt af den tyrkiske döner kebab. Gyros ses af grækerne som en fastfood-ret, men lad det ikke afskrække dig. Udover at være billigt er dette krydrede svinekød – som er grillet på et stort spyd – også meget velsmagende.


Denne specialitet fra det græske køkken serveres traditionelt med skiver af tomat, løg, tzatziki eller yoghurt, salat og i nogle tilfælde også med kartoffel. Alt dette er ofte pakket ind i pitabrød.


Andre typiske kødretter fra det græske køkken er:


Souvlaki. Det er lige meget, hvilket kød det er (lam, oksekød, kylling eller svinekød), hvis det er på spyd, er det souvlaki. I nogle tilfælde serveres den med det samme tilbehør som gyros.

Kekab. Det er ikke det, man er vant til, for eksempel fra döner-kebaben. I Grækenland er Kebab et aflangt stykke kød i strukturen af ​​en hamburger. Fordi de tilsætter urter og krydderier til kødet, kan du regne med en fin blanding af smag.

Græske specialiteter for vegetarer

Stegt aubergine, tomat, løg, hvidløg, kartofler, béchamelsauce og grillet ost; de er de mest almindelige ingredienser i moussaka. Den sammenlignes ofte med lasagne, men pastafri. Et absolut højdepunkt i det græske køkken!


Hvis du foretrækker en salat, så gå efter den traditionelle græske salat med agurk, tomat, oliven, rødløg og feta og en dressing af olivenolie, eddike og citronsaft. Den serveres ofte som tilbehør, men du kan også bestille en hovedsalat.


Snacks fra det græske køkken

Forvent ikke at komme lettere hjem fra din ferie. Der er for mange velsmagende snacks til rådighed i det græske køkken. Et lille udvalg:


Tzatziki er måske den mest berømte græske ret. Denne 'sauce' - baseret på yoghurt, agurk og hvidløg - bruges til at dyppe kød, grøntsager og pita. Også fantastisk som starter!

En anden dip, der er populær blandt grækerne, er taramosalata. Selvom navnet ser ud til at henvise til en salat, er denne cremede blanding af rogn (fiskeæg) virkelig lavet til at dyppe i for eksempel pita.

Dolmathakia er vinblade fyldt med ris, pinjekerner og friske krydderurter. Efter vores mening smager de bedst, når du spiser dem lune.

Tirokroketes og sfougata er gyldne ostekugler, der bogstaveligt talt smelter i munden. Sfougata-kuglerne er ofte lavet af lokale oste, forskellige typer ost blandes til tiro-kroketter.

Revithokeftedes er faktisk den græske version af falafel. Disse stegte kikærtekugler har dog en unik krydderiblanding.

Slik og desserter

Vidste du, at du på mange græske restauranter får en gratis dessert? En af de mest almindelige er Glyka Tou Koutaliou, som grundlæggende betyder 'sød ske'. Det er græsk yoghurt med frugt eller grøntsager. På denne måde kan du nemt få yoghurt med gulerodsmarmelade.

Halvasi, en smørkage lavet af semulje, rosiner og mandler serveret med vaniljeis og/eller granatæblesirup, er også lækker som dessert. Loukoumades er lige så uimodståelige & lækkert søde. Strukturmæssigt er disse bolde noget sammenlignelige med vores oliebollen, men mindre. Smagsmæssigt er de dog helt forskellige; disse kugler lægges i blød i honning eller sirup og drysses med kanel.

En overdosis olivenolie

Olivenolie; du finder det i næsten alle retter i Grækenland. Foruroligende? Nej, så lækker olivenolie finder du næppe nogen steder. Dette er ofte lavet af kokke og restaurantejere selv. Fra lokalt dyrkede oliven. Velsmagende!

Flere specialiteter fra det græske køkken

Spanakopita er en tilbehør, der serveres mange steder i Grækenland. Det er en filodejstærte med spinat og fetaost, som ser anderledes ud hver gang. Rund, firkantet, stor, lille; grækerne satte deres eget spin på det.

Er du ikke i humør til et stort varmt måltid på grund af det varme vejr eller vil du gerne have en sød dessert? En Feta Me Meli kan nydes når som helst på dagen. Hvad er det? Feta pakket ind i filodej overhældt med honning. Den salte feta og salte honning giver en særlig smagsoplevelse.

Er du ikke fan af honning? Tiropites er trekantede filodejsplader med en blanding af græsk ost i. Enkel, men meget velsmagende!

Får du mundvand, mens du læser denne artikel? For os er den eneste mulighed for at nyde alle disse specialiteter fra det græske køkken at booke en ferie.

Vil du stifte bekendtskab med det græske køkken?

SE VORES TILBUDSE VORES TILBUD