Omalos landsby i White Mountains i Kreta

 Kallergi bjerghytte
White Mountains (Lefka Ori) er den bedst kendte og største bjergkæde i Kreta. Det højeste bjerg er de 2.452m høje Pachnes. Området er populært blandt vandrere. Det er tyndt befolket. Der er ingen elevatorer eller anden infrastruktur for masseturisme, ligesom de måske kender fra Alperne. Således ture i området for de erfarne vandrere har en enestående naturoplevelse, der kan findes næsten alle andre steder i Europa.

Mindre erfarne vandrere kan gøre veludviklet, men desværre helt overfyldte, gå gennem Samariakløften. Dette er den mest berømte vandretur på Kreta og en af ​​de mest populære i Europa. I sommeren ofte køre mere end 1.000 mennesker gennem den berømte kløft. Turen gennem Samaria-kløften er lang og møjsommelig og kun egnet til fit mennesker. Noget lettere vandretur gennem slugten Agia Irini.

Det vigtigste udgangspunkt for vandreture i den nordlige del af bjergene er det eneste sted Omalos, som er beliggende på et plateau. Selvom landsbyen består af kun en halv snes huse, det er centrum for området. Nogle husejere leje værelser i Omalos og der er nogle restauranter. Hotellet Neos Omalos er godt prissat og placeret. Indgangen til Samaria Gorge er kun 2-3 km fra den lille landsby. Fra Chania Omalos kan du derefter nå indgangen til kløften via en asfalteret vej, er denne rute også taget af nogle busser.

På hotellet omfatter Neos Omalos også et værtshus. Det er et populært mødested for vandrere og de få lokale. En god linse eller bønnesuppe i restauranter Neos Omalos er en ideel start for en tur. Lam retter, enkle spaghetti retter, men er også omeletter i menuen. Det er en meget billig taverna med mange retter mellem 5-8 euro, serveres en god morgenmad på 6 euro. For gæster der er en shuttle-bus til indgangen af ​​Samaria kløften på tre forskellige tidspunkter i morgen.

Et sted at bo er den eneste kommercielle tilflugt på Kreta. Den Kallergi bjerghytte kan nås på to timer fra Omalos eller fra parkeringspladsen ved indgangen til Samaria kløften. Den moderne bjerghytte har 50 senge og er sjældent selv i midsommer booket. Den venlige østrigske ejer giver information om ture, mennesker, kultur og historie i området. Fra hytten fører en hård vej til de 2452 meter høje Pachnes. Problemet er blandt andet længden, farten omkring 12 timer, og bliver nødt til at holde sig udenfor. Der er også en række kortere ture på nedre spidser i området.
Find ud af på forhånd, hvis du kan få et sted at sove i Kallergi bjerghytte (1650m over havets overflade), og kan spise noget. I Lakki landsby på vejen fra Chania til Omalos kan du også blive.