Maleme, en lille landsby på Kreta med historisk betydning

Landsbyen Maleme ligger omkring 25 kilometer vest for Chania langs den gamle kystvej, husene strækker sig langs vejen. Hele bagland af landsbyen er meget landdistrikter og landskabet er domineret af utallige olivenlunde.

En milepæl i udviklingen af ​​turismen i landsbyen var bestemt opførelsen af ​​komfortable hotel Maleme Beach i 70'erne, nu hotellet er taget over flere gange og hører under Lois Hotel. Siden da er antallet af mindre og større hoteller, studios og lejligheder vokset, nu kystzonen har med succes udviklet sig til en ferieby med en smuk promenade og en lang strand.

Stranden langs strandpromenaden er en blanding af groft sand og grus. Parasoller og liggestole kan lejes, og de tilstødende taverner tilbyder lokale specialiteter.

Den rolige landlige Maleme har en grænse på cafeer og værtshuse, men folkemængderne indtil de tidlige morgentimer på de nærliggende Platanias (5 km øst), tilbyder, hvis det ønskes nok underholdning.

Der er gode busforbindelser, vestpå til Kolymbari Kissamos, østpå til kystbyerne Platanias, Agia Marina, Chania eller Paleochora på sydkysten.

Maleme adskiller optisk ingen af ​​de andre landsbyer langs vejen mellem Chania og Kolymbari. Imidlertid er navnet på den landsby kendt verden over. 20 maj 1941 var den dag den kretensiske landsby Maleme slagmark var flyvevåbnets operation Merkur. 7000 faldskærmssoldater sprang på den militære flyveplads i Maleme. Denne operation, udført af tyske faldskærmstropper var også den første større luftbårne operation i historien. Den historiske flyveplads Maleme er ikke længere i brug, er det til tider stadig brugt af det græske luftvåben til at praktisere. Under den årlige mindehøjtidelighed for årsdagen for Slaget om Kreta i maj også finde sted demonstration flyvninger.

1 km væk er den tyske militære kirkegård. En minoiske hvælvet grav ligger kun få meter fra kirkegården, til venstre i olivenlunde.